Global Witness:197 persones defensores de la terra i el medi ambient han estat assassinades en 2017

Global Witnessen aliança amb The Guardian, ha publicat nova informació on es revela que el 2017 van ser assassinades 197 persones per enfrontar governs i empreses defensant les seves terres que els havíen estat arrabassades i el medi ambient, i per denunciar les pràctiques corruptes i injustes que ho van permetre.

Aquests activistes es troben a la línia de front en un camp de batalla global. Des de la lluita despietada per la riquesa natural a l’Amazones, fins als guardaparcs que protegeixen les reserves naturals de la República Democràtica del Congo, les cares de les i els defensors del medi ambient travessen continents, països i regions. Tot i així, les amenaces que enfronten són les mateixes.

En la informació publicada avui, trobem algunes tendències que ens resulten tristament familiars. Durant 2017, Amèrica Llatina manté el primer lloc en el rànquing d’assassinats contra persones defensores de la terra i el medi ambient. Tanmateix, l’agroindústria ha sobrepassat a la mineria com el negoci més vinculat a l’assassinat d’activistes (ambdues indústries juntes representen el 60% de les vinculacions conegudes). Al seu torn, la defensa de parcs nacionals continua sent un dels treballs més perillosos del món, amb 21 assassinats registrats vinculats amb la caça il·legal.

Screenshot Guardian map of Defenders deaths - 2.2.2018

L’organització colombiana Comunitats Construint Pau als Territoris (Conpaz), treballa creant espais lliures de grups armats en la seva comunitat, i pronunciant-se en contra de grups paramilitars de dreta. La seva lideressa, Emilsen Manyoma, qui documentava assassinats i desaparicions forçades, va ser obertament crítica contra les empreses que forçaven la gent a abandonar les seves terres. Ella va perdre la vida al costat del seu marit, Joe Javier Rodallega, en un atac dirigit i mortal.

Mèxic és ara un lloc molt més perillós per als que lluiten per protegir la seva terra, situant-se en el quart lloc en la llista mundial de països més perillosos per ser un defensor del medi ambient (anteriorment, Mèxic ocupava el lloc 14). A principis de 2017, Isidre Balenegro López, activista mexicà i guanyador del Premi Goldman del medi ambient, va ser assassinat. Era una persona obertament crítica de la tala il·legal que amenaçava els antics boscos propers a la seva llar (regió afectada per la violència, el tràfic de drogues i la corrupció). És el segon guardonat en ser assassinat després de la mort de Berta Càceres, cèlebre activista hondurenya, que va ser assassinada menys de 12 mesos abans.

L’assassinat és només una de les tàctiques utilitzades per silenciar a les i els activistes mediambientals, els que normalment s’enfronten un arsenal d’amenaces de mort, violència sexual i casos legals agressius. Wayne Lotter, destacat activista contra la comercialització de l’ivori a Tanzània, havia reportat nombroses amenaces de mort com a resultat del seu treball en protecció animal. Va ser assassinat d’un tret per dos homes armats a l’agost de 2017.

Supervisar els assassinats de persones defensores del medi ambient en temps real, ens permet demostrar que el nombre de morts s’ha estabilitzat per primera vegada en quatre anys consecutius. A mesura que la comunitat internacional es posiciona i escolta aquestes històries ocultes, s’exerceix més pressió sobre empreses i inversors perquè assumeixin una major responsabilitat i s’aconsegueix un escrutini més profund dels governs que han permès que aquells que maten es surtin amb la seva .

En posar aquests assassinats al mapa, i en fer campanya perquè els governs, les empreses i els inversors protegeixin i consultin les comunitats afectades, esperem que el nostre treball ajudi a posar fi a la impunitat que ha incentivat als perpetradors de la violència i que, en la majoria dels casos, els ha permès, literalment, lliurar-se dels crims.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s