El COPINH denuncia irregularitats i obscurantisme al judici del cas Berta Cáceres

El COPINH, la família de la Berta Càceres i l’equip d’advocats del MADJ, ens presentem davant l’opinió pública per alertar sobre el futur del procés judicial per l’assassinat de la nostra companya i coordinadora general, Berta Càceres i l’intent d’assassinat del nostre company Gustavo Castro.

Berti

En pocs dies ens presentarem a una audiència de proposició de proves sense tenir la possibilitat d’accedir a tota l’evidència recol·lectada des de fa més de 2 anys en violacions de domicili i diligències judicials i investigadores realitzades pel Ministeri Públic i l’ATIC. En almenys 35 ocasions la fiscalia del cas s’ha negat a lliurar informació o ho ha fet de forma parcial, segmentada o de manera irregular.

Hem presentat sol·licituds específiques de la informació necessària per assistir a un judici amb les garanties degudes i el Ministeri Públic les ha ignorat, així com ha ignorat reiterades ordres judicials per part del Tribunal de Sentència per lliurar la informació, com la que va vèncer divendres passat , després del venciment del termini de 5 dies.

Des del dia de l’assassinat, el Ministeri Públic i l’Estat d’Hondures ens han negat sistemàticament l’accés a la veritat, l’accés a la informació bàsica sobre els fets. Li han negat al poble Lenca i al poble hondureny en general la veritat sobre el que ha passat amb la companya Berta Càceres, això malgrat les intermediacions de la CIDH, les missives d’organismes de Nacions Unides o del Parlament Europeu.

Hem de denunciar que aquesta actitud de les autoritats hondurenyes únicament beneficia els responsables de l’assassinat de Berta Càceres, als autors intel·lectuals que encara no han estat processats.

El judici al qual ens enfrontem és contra les persones que van ser pagades per assassinar Berta Càceres; sicaris i mediadors, vincles bàsics amb els que van donar l’ordre d’assassinar a la lideressa del COPINH. Tanmateix, des de la perspectiva de les autoritats es busca limitar l’accés a conèixer aquestes vinculacions i processar els autors intel·lectuals.

L’absència de persecució dels que, des de càrrecs directius, van manar assassinar Berta Càceres és responsabilitat del fiscal general Óscar Chinchilla, qui des de la seva posició ha estat complaent a les irregularitats i la falta d’investigació dels autors intel·lectuals obvis del crim.

S’ha de saber que David Castillo Mejía, gerent general de DESA, perseguidor i assetjador de Berta Càceres va ser capturat no per voluntat o investigació del Ministeri Públic, sinó per una denúncia feta pel nostre equip, que no va ser presentada únicament per a ell sinó per a una sèrie de persones de l’empresa DESA i no hi ha cap resposta.

En aquest judici no ens enfrontem a la defensa de Sergio Rodríguez sinó a la defensa de l’empresa DESA, dels seus directius i propietaris. Ens enfrontem també a unes autoritats complaents amb la impunitat, tal com en les violacions dels drets de les comunitats.

Amb el beneplàcit de l’Estat es busca acabar amb l’oposició a una certa forma de desenvolupament que porta fam, destrucció, llàgrimes i sang a les comunitats més abandonades pel mateix Estat. Amb el seu beneplàcit es nega fins i tot la condició de víctima del COPINH.

Reiterem i vam alertar que ens enfrontarem en el major desavantatge a un procés judicial amb enormes irregularitats i violacions als drets de les víctimes.

Donat a Tegucigalpa als 7 dies d’agost del 2018

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s