Denúncia pública del COPINH sobre greus negligències en la instrucció del cas Berta Cáceres

El Consell Cívic d’Organitzacions Populars i Indígenes d’Hondures COPINH, l’equip legal del Moviment Ampli per la Dignitat i la Justícia, al costat de la família de la companya Berta Càceres, ens fem presents de nou davant l’opinió pública per denunciar una vegada més el pacte d’impunitat que plana sobre el cas Berta Càceres a causa de les actuacions del Ministeri Públic d’Hondures.

Com ja és sabut, hem denunciat la negació d’accés a la informació per part de la Fiscalia Especial de Delictes Contra la Vida, dirigida actualment per l’advocat Roberto Blend i en el seu moment dirigida per l’advocat Roger Matus. Tanmateix ara hem de denunciar la completa negligència que podem interpretar com un accionar dirigit a negar la justícia en aquest cas i l’ocultació de la veritat per part de l’Estat hondureny.

Molt tardanament, després de 4 ordres judicials i mandat exprés del Tribunal de Sentència amb data 27 de juliol d’aquest any, les fiscals ens responen a les preguntes que els veníem fent des d’abril de 2017, amb que no ens poden brindar la informació que hom demana, ja que aquesta es troba en aparells electrònics i altres evidències que el Ministeri Públic NO ha processat ni analitzat.

Com és possible que una setmana abans de l’audiència judicial en què se suposa que s’exposin les proves perquè es jutgin a 8 persones per l’assassinat de la nostra companya i mare Berta Càceres, que el Ministeri Públic ens vingui a dir que ells simplement realitzaran l’anàlisi de la informació que pot donar-nos detalls del que ha passat amb la persecució i assassinat de Berta Càceres? Això és inadmissible en el fet que la informació que les fiscals no han processat respon coincidentment als aparells recollits als escorcolls al major de l’Exèrcit d’Hondures Mariano Díaz Chávez, l’empleat de l’empresa DESA Douglas Bustillo, així com el realitzat en les mateixes oficines de l’empresa DESA. Elements de prova, continguda en telèfons mòbils, memòries USB, càmeres fotogràfiques, pastilles electròniques, xips de cel·lular, discs durs extraïbles i ordinadors.

Aquestes actuacions corroboren les denúncies del COPINH sobre la manca de confiança de part de les víctimes en les investigacions del mateix Estat que va propiciar la mort de Berta Càceres.

Hem de ressaltar que les autoritats d’Hondures i de l’ambaixada dels Estats Units a Hondures tenen responsabilitat en les irregularitats en aquest procés judicial a causa del seu suport sense restriccions al Ministeri Públic i la negació d’una investigació internacional i han d’assumir les seves responsabilitats en aquesta situació i satisfer les necessitats d’accés a la justícia.

Davant això, exigim:

– Que es garanteixi l’anàlisi i extracció de tota la informació continguda en els aparells electrònics producte de les diligències del MP, que permeti desvetllar la veritat i es garanteixin totes les condicions de l’accés a la informació.
– Que les autoritats responsables del Ministeri Públic, encapçalades pel fiscal general Óscar Chinchilla es responsabilitzin per la falta de deguda diligència i l’accés a la informació i el degut procés en general.
– Que la comunitat internacional en un cas emblemàtic com aquest, es pronunciï i exhorti que es donin les condicions necessàries per al desenvolupament del procés judicial.

Ciutat de Tegucigalpa als 22 dies del mes d’agost de 2018.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s