Els ulls del món posats en el judici de Berta Càceres

A pocs dies de l’inici del judici oral i públic contra els acusats d’haver organitzat i executat l’assassinat de la dirigent indígena, Berta Càceres, missions d’observació i acompanyament internacional arriben a Hondures per seguir el judici acompanyant la família de Berta i al COPINH. L’objectiu és assegurar que es respecti el dret al degut procés, la tutela judicial efectiva i el dret d’accés a la justícia de les víctimes. El judici tindrà lloc del 17 de setembre al 19 d’octubre de 2018.

14-09-2018 Rel-UITA (Red Llatinoamericana de la Uniting food, farm and hotel workers worldwide)

Comunicat de la Missió internacional d’observació

Madrid / París / Ottawa / Ciutat de Quebec / Washington / Los Angeles / Ciutat de Guatemala / Sant Josep / Tegucigalpa / El Progreso, 13 de setembre de 2018.- Quinze organitzacions internacionals i nacionals; persones expertes en drets humans, dret internacional i dret nacional han format una missió per observar el respecte del dret a un procés degut, la tutela judicial efectiva i el dret d’accés a la justícia de les víctimes per l’assassinat de la defensora de drets humans Berta Càceres. Això, per garantir que el primer judici contra vuit imputats per l’assassinat de la líder indígena Lenca, i l’intent d’assassinat de l’activista ambiental mexicà Gustavo Castro, es desenvolupin d’acord amb els millors estàndards internacionals i la normativa interna. Aquest primer judici tindrà lloc del 17 de setembre al 19 d’octubre de 2018 en el Tribunal de Sentència a Tegucigalpa.

“L’adequada administració de la justícia és un component essencial de l’Estat de dret, i un sistema legal que funcioni i demostri la seva capacitat per actuar amb independència i imparcialitat és fonamental per a una societat democràtica basada en el respecte dels drets humans” han assenyalat les organitzacions que conformen aquest grup. Aquestes valoracions es van fer arribar al President de la Cort Suprema d’Hondures, anunciant la conformació d’aquesta missió.

Berta Càceres Flors, coordinadora general del Consell Cívic d’Organitzacions Populars i Indígenes d’Hondures (COPINH), va ser assassinada el 2 de març de 2016, a casa seva a la Esperanza, en el departament d’Intibucá.

A més del territori, Berta defensava els drets culturals dels pobles indígenes, i la pagesia, així com els drets de les dones. Va ser una destacada lideresa social, que el 2015 va rebre el Premi Goldman, màxim guardó per defensors i defensores del medi ambient. Arran de la seva lluita i la seva tasca de defensa, Berta Càceres va ser víctima de nombroses amenaces i campanyes d’estigmatització i criminalització, que van portar al fet que la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) li atorgués mesures cautelars des de l’any 2009.

“En nombroses ocasions la Comissió Interamericana de Drets Humans ha identificat una situació d’impunitat estructural a Hondures, per tant la nostra missió d’observació és un esforç oportú per monitoritzar si el procés judicial compleix els estàndards internacionals”, han afegit les organitzacions que conformen la missió.

Durant la missió d’observació, els membres de l’equip es reuniran amb funcionaris i funcionàries judicials; fiscals, missions diplomàtiques, organismes internacionals de drets humans, advocades i advocats defensors i de les víctimes, en un esforç per obtenir una àmplia perspectiva del judici.

En aquest sentit, les organitzacions que formem la Missió d’Observació fem una crida a les autoritats judicials perquè permetin un correcte desenvolupament del procés, ajustat a dret i d’acord amb les responsabilitats internacionals en matèria de drets humans que ha assumit Hondures. Això és particularment rellevant en un context en què la situació dels defensors i defensores de drets humans a Hondures està en el focus d’atenció de la comunitat internacional.

Canadà: Advocats Sense Fronteres Canadà
Canadà: Amanda Ghahremani, Centre Canadenc Per a la Justícia Internacional
Colòmbia: Reynaldo Villalba, Corporació Col·lectiu d’Advocats José Alvear Restrepo
Regional: Francisca Stuardo, CEJIL
Espanya/ França: Mikel Cordoba, Observatoire International des Avocats
Estats Units: Annie Bird, Guatemala Human Rights Commission – USA
Estats Units: Katharine València, Due Process of Law Foundation
Estats Units: Joseph Berra, L’Institut de Promesa, Universitat de Califòrnia Los Angeles
Estats Units: Lauren Carasik, National Advocats Guild
França: Natalia Yaya, Federació Internacional dels Drets Humans
Guatemala: Francisco Soto, Centre d’Acció Legal per als Drets Humans
Guatemala: Denis Martinez, Impunity Watch
Guatemala: Anabella Sibrián, Plataforma Internacional contra la Impunitat
Hondures: Dunia Pérez, Equip de Reflexió, Investigació i Comunicació
Hondures: Wilfredo Méndez, Centre d’Investigació i Promoció dels Drets Humans

Afirmant el fonament en el dret a un judici just consagrat en l’article 10 de la Declaració Universal de Drets Humans; i constatant la Resolució 60/147 de l’ONU sobre el dret de les víctimes de violacions greus de les normes internacionals de drets humans a un recurs i reparacions; invoquem, l’Article 9 (3) (b) de la Declaració dels Defensors dels Drets Humans de l’ONU que reconeix el dret dels observadors dels judicis: “[a] assistir a audiències públiques, procediments i judicis per formar-se una opinió sobre el seu compliment amb la legislació nacional i les obligacions i compromisos internacionals aplicables”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s