Berta Cáceres

Berta Càceres i el mortal cost de defensar la terra i la vida

La creixent competència pels recursos naturals a nivell global està impulsant un dramàtic creixement de la violència contra activistes mediambientals. El cas de la mort, el passat 3 de març, de Berta Càceres (1971-2016), militant ecologista, feminista i dirigent del Consell Cívic d’Organitzacions Populars i Indígenes d’Hondures (COPINH), [1] ha tornat a posar l’amenaça contra els activistes mediambientals en el primer pla de l’escenari mundial.

BERTA 4

Berta va néixer a la ciutat de l’Esperança, al departament d’Intibucá. Era lenca, la principal ètnia indígena d’Hondures. Sent encara nena, es va iniciar en la lluita social, acompanyant la seva mare, Austraberta Flors, en les activitats d’ajuda humanitària als salvadorencs i salvadorenques que en la dècada de 1980 fugien de la guerra i es refugiaven al campament de Colomoncagua al departament d’Intibucá. A través de les seves accions, la mare de la Berta va ensenyar a les seves filles la importància de defensar els pobles desposseïts.

El 1993, Berta va cofundar el COPINH com un instrument de lluita per defensar el medi i per al rescat de la cultura lenca i la qualitat de vida de la regió. El COPINH reflecteix una característica important que també era present a Càceres: una concepció diferent de la política, relacionada amb tots els aspectes del viure diari. Com diu el COPINH (2008): “[…] la política abasta tots els aspectes de la vida quotidiana. Està explícita en les seves demandes, propostes, relacions, solidaritats, veus, estratègies, aliances, objectius, els seus debats, crítica i autocrítica. És, sobretot, una política que té a veure amb la seva pròpia construcció de conceptes i coneixements, que són afins a la seva cultura i identitat i amb la qual busquen empoderar i alçar-se contra la injustícia.”

Aquesta visió ha portat al COPINH a tenir una postura de “tensió, confrontació i de denúncia permanent” contra l’estat davant polítiques que han afectat en gran a les comunitats indígenes hondurenyes (COPINH, 2008).

Creia en l’autodeterminació dels pobles i va lluitar de front contra les bases militars instal·lades a Hondures, Centre i sud Amèrica, i contra les polítiques governamentals entreguistes, com les ciutats models, les concessions mineres i els rius, entre d’altres.

El 2015, Càceres va ser premiada amb el prestigiós Premi Ambiental Goldman [2] -considerat l’equivalent “ambiental” del premi Nobel de la pau. Càceres va ser assassinada per la seva lluita contra la destrucció ambiental de la seva comunitat, i en particular contra projectes hidroelèctrics que amenacen l’accés a l’aigua de centenars d’indígenes lenca.

Des de fa vint anys, Càceres és coneguda no només per haver defensat amb energia els drets del moviment camperol i indígena a Hondures, sinó també per haver estat una extraordinària militant social, influent a nivell regional i continental en la seva lluita per la justícia social i mediambiental. Havent identificat clarament els tractats de lliure comerç com un dels mecanismes que assegura la impunitat dels multinacionals, Berta ha portat una lluita per la salut i la terra, contra el sistema de patriarcat i la violència. Es va oposar al cop d’estat del 28 de juny del 2009, que, per a ella i el COPINH, ha posat la violència al servei de les multinacionals a fi de facilitar el saqueig dels béns comuns i la repressió de les organitzacions socials de l’oposició .

Càceres creia fermament en la integració de les lluites anticapitalista, anticolonial, antipatriarcal i antiracista i que al centre d’aquestes lluites estava l’objectiu d'”alimentar les nostres esperances amb la construcció i recerca d’alternatives dignes, humanes i justes, revaloritzant les formes pròpies comunitàries i indígenes, que són alternatives davant del sistema de mort “(COPINH, 2008).

berta1

A més de la ja coneguda lluita contra el projecte Aigua Zarca i altres projectes hidroelèctrics en territori lenca, Càceres i el COPINH van lluitar contra la tala il·legal, les grans agroindústries i les bases militars nord-americanes, i van advocar pels drets de les dones i la comunitat LGBT (lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals), així com pels drets del poble lenca. Aquesta visió integradora de les lluites reflecteix una concepció polític-ecològica en la qual els problemes ambientals estan lligats a les múltiples formes d’opressió i marginació en la nostra societat. A més, Càceres va qüestionar la imposició de visions imperialistes sobre el que és la política i la democràcia i va promoure una visió de democràcia directa, des de, per i per a les comunitats.

Una amenaça compartida

Si bé l’assassinat de la Berta Càceres ha tingut projecció internacional, malauradament, no és un cas aïllat. Cada any, molts activistes perden la vida per defensar les seves comunitats i el medi ambient, com han demostrat informes recents (Global Witness, 2014; García López, 2016; González Hidalgo, 2015). Hondures és el segon país en què més activistes ambientals són assassinats cada any (109 entre 2002 i 2014). Però actualment Hondures té la pitjor taxa per càpita de violència en el món contra els activistes mediambientals.

La Comissió Interamericana dels Drets Humans (CIDH) pot demanar als Estats posar mesures cautelars, exigint-los donar protecció policial als activistes en perill. Però el problema és que no s’implementen en la pràctica. Càceres no tenia protecció en el moment que va ser assassinada, tot i haver rebut moltes amenaces. Aquest va ser també el cas de Nelson García, un altre activista del COPINH, assassinat dues setmanes després de Càceres. A Hondures, la llei per protegir els activistes ha estat redacta, però no aprovada. En un informe llançat el febrer passat per la CIDH a Hondures, el president de la comissió, James Cavallaro, sosté que està particularment preocupat que “aquests nivells de violència i inseguretat estiguin agreujant-se per la falta de polítiques públiques per abordar la desigualtat i la exclusió social que afecten llargs segments de la població. “l’informe diu que els alts nivells de violència encarats per la societat hondurenya tenen un impacte particular sobre els defensors i defensores dels drets humans i dels pobles indígenes.

Hondures, el país més letal del món per l’activisme mediambiental

La demanda insaciable dels països desenvolupats pels recursos naturals alimenta el conflicte sobre les terres indígenes en el món sencer. Però a Hondures la desigualtat incontrolada, el sistema judicial feble, el crim organitzat, la inestabilitat política, la creixent vigilància policial, a més de la seva total impunitat i corrupció, han creat una crisi particularment aguda. Des del cop d’estat de l’any 2009, que va destituir al president democràticament electe, Manuel Zelaya, el Govern autoritari i corrupte ha promogut agressivament les inversions i el desenvolupament en l’explotació minera, la indústria agrària i els projectes d’infraestructura hidroelèctrica. Ha privatitzat la terra, els recursos en aigua, i ha tret barreres per desenvolupar projectes de gran escala, sovint en detriment dels indígenes, les comunitats i els camperols. Se suposa que Hondures ha signat el Conveni 169 de l’Organització Internacional del Treball (OIT) sobre els pobles indígenes, que requereix la consulta lliure, prèvia i informada de les comunitats indígenes, així com el seu consentiment per a qualsevol tipus de projecte que impacti en seus territoris tradicionals. Però el país té uns antecedents febles en mantenir aquests drets.

Recents investigacions han estimat que la majoria dels atacs i de les matances de defensors dels drets humans a Hondures romanen sense aclarir. Des

l’assassinat de Càceres i Nelson García, la pressió internacional ha crescut contra el Govern hondureny perquè realitzi accions més decisives per enfortir la protecció dels activistes i la defensa dels drets indígenes. El fet que una persona com Càceres fos assassinada indica el greu risc que afronten els altres activistes hondurenys amb menor reconeixement.

Tanmateix, denunciar les condicions de països com Hondures no és suficient per entendre aquestes violències ambientals (García López, 2016). Per tenir una explicació clara sobre el que està passant ara, cal mirar més enllà del nivell local perquè els conflictes i violències locals mai són locals (Milanez, 2016) i abasten altres responsables usualment amagats després del seu poder i la seva dimensió internacional.

El cas de la comunitat lenca del Río Blanco és il·lustratiu d’aquests punts. Un dels projectes hidroelèctrics que s’intentaven instal·lar al territori lenca era Aigua Zarca. El projecte, iniciat el 2011, és responsabilitat de Desenvolupaments Energètics Societat Anònima (DESA) i ha comptat amb finançament del Banc Centreamericà d’Inversió Econòmica (BCIE), el Banc Holandès per al Desenvolupament (FMO) i el Fons Finès per a la Cooperació Industrial (Finnfund). DESA, al seu torn, hauria contractat la multinacional xinesa Synohydro per al desenvolupament del projecte. El projecte Aigua Zarca havia estat aprovat encara violava els tractats internacionals sobre els drets indígenes. La resistència de les comunitats al projecte d’Aigua Zarca no es va fer esperar, però al mateix temps de la resistència va créixer la militarització del territori, posant en evidència la complicitat de les forces militars-policials que actuen defensant interessos corporatius. Sense entrar més en els detalls de cada responsable “ocult”, voldria fer servir el testimoni de Gustavo Castro, l’únic testimoni de l’assassinat de la Berta Càceres, que denuncia la gran amenaça de les preses hidroelèctriques.

Segons ell, no és així només a Hondures, sinó també a Guatemala, Mèxic, Xile, etcètera. Una de les raons és que les preses impliquen la inundació de grans territoris de selva, de boscos, i de territoris indígenes i camperols. I això genera una reacció molt forta dels pobles, perquè són milers i milers els desplaçats violentament. D’una banda, un dels majors negocis en aquest moment és la venda d’energia elèctrica, especialment a Amèrica Llatina, perquè els tractats de lliure comerç estan obrint grans inversions a les empreses transnacionals. Així, la venda de l’energia és un negoci més rendible per al gran capital. Però implica enfrontar-se en una disputa pel territori amb les comunitats camperoles i indígenes.

D’altra banda, el Protocol de Kyoto va crear la falsa idea que les preses generen energia neta, de manera que els països del Nord inverteixen més en les preses. Castro declara que avui en dia “gairebé tots els països d’Amèrica Llatina tenen tractats de lliure comerç amb els Estats Units, Canadà, Europa, i alguns també a Àsia. Vol dir que han de modificar la seva constitució, els seus reglaments ambientals que regeixen l’aigua, l’energia i la inversió estrangera, per a adoptar els nous marcs de lliure comerç”. Però per als governs és més fàcil i, sobretot, més barat reprimir de pagar les indemnitzacions que els tractats de lliure comerç els obliguen a atorgar a les empreses. Si els governs volen tenir en compte els reclams de drets humans dels pobles, haurien de pagar milions i milions de dòlars que no tenen. Per això no és fàcil de resoldre, de manera que, sempre, els governs van preferir criminalitzar el dret a la mobilització pacífica.

“Berta vive, la llucha sigue”

5616

Berta Càceres va ser assassinada, però deixa un gran llegat. Aquest llegat ens parla d’una dona lluitadora, aguda en el seu pensament, però sobretot una Càceres valent. Per això, com diu Gioconda Belli, Càceres no morirà mai. Càceres deia que la resistència no va començar amb el cop d’estat militar-empresarial, sinó que la resistència ja portava cinc-cents anys de lluita dels pobles indígenes. Però el cop d’estat va empitjorar fortament la situació de repressió i persecució sobre el poble hondureny, en reforçar les estructures militars per avançar sobre els territoris indígenes, lliurant els béns comuns al capital internacional. Parlar de la Berta és parlar de totes aquestes lluites, perquè ella va entendre les lluites per alliberament dels pobles de manera integral.

Assassinar Berta no va a acabar amb la lluita social i popular. Per contra, “aquesta tragèdia va multiplicar el compromís i l’esperit de lluita en milers de persones” com diu Miriam Miranda, la referent d’Organització Fraternal Negra Hondurenya (OFRANEH). A través de la seva incansable lluita i de la seva defensa dels drets humans, la Berta va deixar un missatge fort sobre la persecució i la violència durant la cerimònia del premi: “Despertem! ‘Despertem, humanitat! Ja no hi ha temps. Les nostres consciències seran sacsejades pel fet d’estar només contemplant l’autodestrucció basada en la depredació capitalista, racista i patriarcal. […] La mare terra -militaritzada, assetjada, enverinada, on es violen sistemàticament drets elementals- ens exigeix ​​actuar. Construïm llavors societats capaces de coexistir de manera justa, digna, i per la vida. Ajuntem-nos i seguim amb esperança defensant i tenint cura de la sang de la terra i dels seus esperits. “

Queden en la memòria col·lectiva les accions constants de Càceres per la protecció del territori davant la implementació de projectes hidroelèctrics i miners i les denúncies per les sistemàtiques violacions dels drets indígenes. Com han de quedar en la nostra memòria els gairebé mil líders ambientals morts en l’última dècada a tot el món en el nom del que anomenen “desenvolupament” i “progrés”.

Jennifer Homand

Referències
BENET, I. (2016). “Filla de la Berta Càceres demana justícia al Congrés dels EUA pel seu assassinat”, La Vanguardia, http://www.lavanguardia.com/vida/20160323/40645785918/hija-de-berta-caceres-pide-justicia-en- el-congrés-de-eua-per-la seva-asesinato.html, consultat el 5 de maig del 2016.

CARRINGTON, D. (2016). “Berta Càceres one of hundreds of land protesters murdered in last decade”, The Guardian, http://www.theguardian.com/environment/2016/mar/04/berta-caceres-environmental-activists-murdered-global, consultat el 3 maig 2016.

Cultura La nostra (2016). “Berta viu, la lluita segueix en cadascuna de nosaltres, en tots els pobles d’Abya Yala”, Cultura La nostra, http://laculturanuestra.com/berta-vive/, consultat el 5 de maig del 2016.

GARCÍA LÓPEZ, G. (2016). “Qui va matar a Berta Càceres?”, 80 Graus, http://www.80grados.net/quien-mato-a-berta-caceres/, consultat el 2 de maig del 2016.
GONZÁLEZ HIDALGO, M. (2015). “Ambient mortal”, Ecologia Política, 49 (Sobirania Local), pp. 112-115.

Korol, C. (2011). “Enfortim la unitat dels moviments socials i dels pobles a posar fi al cop a Hondures i al saqueig de nuestramérica”, confraternitzar Avui, http://wwwconfraternizarhoy.blogspot.com.es/2011/06/fortalezcamos-la-unidad- de-los.html, consultat el 19 de maig del 2016.

Kyte, B. (2015). “How many more?”, Global Witness, https://www.globalwitness.org/fr/campaigns/environmental-activists/how-many-more/, consultat el 4 de maig del 2016.

Kyte, B. (2016). “Those who ordered Berta Càceres murder must be held to account, not just the triggermen”, Global Witness, https://www.globalwitness.org/fr/press-releases/those-who-ordered-berta-caceres-murder- must-be-held-account-not-just-triggermen /, consultat el 5 de maig del 2016.

Lakhani, N. (2016). “Fellow Honduran activist Nelson García murdered days after Berta Càceres”, The Guardian, http://www.theguardian.com/world/2016/mar/16/berta-caceres-nelson-garcia-murdered-copinh-fellow-activist, consultat el 5 de maig del 2016.

La Vanguardia (2016). “Ajuntament de Barcelona exigeix ​​que s’aclareixi l’assassinat de Berta Càceres”, La Vanguardia, http://www.lavanguardia.com/vida/20160502/401518894497/ayuntamiento-de-barcelona-exige-que-se-aclare-el- assassinat-de-berta-caceres.html, consultat el 5 de maig del 2016.

MILANEZ, F. (2016). “Violence and Capitalism: When money drains blood”. En: M. J. BELTRÁN, M. J., GARCÍA-LÓPEZ, P. KOTSILA, G. VELEGRAKIS i I. VELICU (eds.). Political Ecology for Civil Society. ENTITLE. Pp. 59-65.

MACKEY, D. M. (2016). “Una entrevista amb Gustava Castro, testimoni principal de l’assassinat de Berta Càceres”, The Intercept, https://theintercept.com/2016/04/18/una-entrevista-con-gustavo-castro-testigo-principal-del-asesinato -de-berta-caceres /, consultat el 3 de maig del 2016.

Procés Digital (2016). “Banc Europeu d’Inversions retira suport de $ 40 milions a Hondures”, Procés Digital, http://www.proceso.hn/actualidad/item/123334-banco-europeo-de-inversiones-retira-apoyo-de-40-millones -a-honduras.html, consultat el 3 de maig del 2016.

SAFONT, L. (2016). “La filla de la Berta Càceres serà rebuda per la presidenta del Parlament i l’alcaldessa de Barcelona”, Público, http://www.publico.es/internacional/hija-berta-caceres-sera-recibida.html, consultat el 2 de maig de 2016.

SPANNA, A. (2016). “Why is Hondures the world ‘s deadliest country for environmentalists?”, The Guardian, http://www.theguardian.com/environment/2016/apr/07/honduras-environment-killing-human-rights-berta-caceres-flores- murder, consultat el 4 de maig del 2016.
Trucchi, G. (2016). “Van assassinar a una ànima indomable”, Rel-UITA, http://informes.rel-uita.org/index.php/sociedad/item/asesinaron-a-un-alma-indomable, consultat el 5 de maig del 2016.-

[1] Vegeu https://www.copinh.org/.

[2] Vegeu http://www.goldmanprize.org/recipient/berta-caceres/.

[3] Vegeu http://wwwconfraternizarhoy.blogspot.com.es/2011/06/fortalezcamos-la-unidad-de-los.html.http://wwwconfraternizarhoy.blogspot.com.es/2011/06/fortalezcamos- la-unitat-de-los.html